Екоинспекцията в Русе търси другия замърсител на въздуха в града

4282
Екоинспекцията в Русе търси другия замърсител на въздуха в града
Снимка: Getty Images / Guliver

Регионалната екоинспекция в Русе все още издирва кой е вторият източник на замърсяване на въздуха, след като градът осъмна вчера в зловонна миризма.

Беше обявено, че единият замърсител е френският завод за автомобилни части „Монтюпе“, екоинспекторите търсят кой отделя тежки въглеводороди, информира БГНЕС.

В Русе организират протестно шествие заради замърсяването на града

Група русенци организира във Фейсбук протестно шествие заради замърсяването на града. Събирането е насрочено за 18 ч. утре пред Халите....

"Правят се проверки на фирмите, които боравят или произвеждат такива суровини. Елиминирали сме някои от тях при тази проверка, а сега ще направим на няколко от фирмите по-обстойни проверки, които ще бъдат от порядъка на 2-3 дни“, заяви директорът на РИОСВ-Русе Лилия Атанасова, която даде съвместна пресконференция с областния управител Стефко Бурджиев.

Атанасова съобщи, че проблемите с френския завод датират от 2013 г., когато са постъпили първите сигнали от русенци, и продължават и в момента. „Проверката, която направихме, констатира, че има завишени дебити на отпадъчните газове, които се изхвърлят в атмосферата. По комплексно разрешително те са 40 куб. м на час, а ние сме констатирали от порядъка на 60-70 куб. м на час. В тази връзка е съставен акт за административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 35 000 лв.“, обясни Атанасова.

Заводът има още една санкция от 14 300 лв. за два източника на замърсяване, която си плаща всеки месец. На въпрос дали ще се стигне до затваряне на производството, директорът на РИОСВ-Русе коментира, че при продължаващо изпускане на големи количества не е изключено да бъде преустановена дейността на източника на емисии.

Областният управител Стефко Бурджиев заяви, че е готов да организира среща с френския посланик по темата, след като приключат проверките. Той смята да ангажира и министъра на околната среда и водите.

Френски завод е виновен за замърсения въздух в Русе, смятат граждани

Жители на Русе смятат, че френски завод за производство на авточасти е основният замърсител на въздуха над града В ефира на "Нова теле...

Русенци обаче не искат да чакат и организират утре протестно шествие. То ще се състои днес от 18.00 часа по главната улица, като в социалната мрежа участие са потвърдили над 1000 души.

Междувременно днес в парламента в София бе разпространено обръщение на депутати от БСП-лява България, РБ, ГЕРБ и ПФ към министъра на околната среда Ивелина Василева. „Силно сме обезпокоени от поредицата случаи на замърсяване на въздуха над Русе, многократните сигнали на граждани бяха потвърдени от РИОСВ-Русе , които установиха чрез контролно-измервателни уреди, че виновна за това е на фирмата „Монтюпе””, пише в писмото.

Настояваме спешно да бъде установен характера на замърсяванията и гражданите да бъдат известени съществуват ли рискове за здравето им и как могат да се избегнат, настояват народните представители. Те искат бързи действия и изразяват готовност за спешни парламентарни инициативи, ако нормативната база препятства откриването и наказването на подобни замърсители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com