Мутренски времена настъпват в Русе за ИКТ бизнеса

222434
Мутренски времена настъпват в Русе за ИКТ бизнеса
Снимка: Thinkstock/Guliver

България се освободи от страха – тези сакрални думи бяха използвани на няколко пъти от все още действащия официално председател на БСП Сергей Станишев, особено по време на миналогодишния есенен митинг заедно с ДПС. С тях той искаше да покаже как държавата вече идва на мястото си и осигурява стабилна среда за развитие както на своите граждани, така и на бизнеса си.

Дали България се е освободила от страха може да каже всеки от нас – гражданин или предприемач, но със сигурност не се е освободила от усещането за липса на държава. Проблемът вече засяга дори ИКТ сектора – този, който е считан за най-успешно развиващият се и за един от допринасящите най-много за БВП в страната. Този сектор в най-голяма степен е еталон за коректни отношения – съдебни дела, особено от наказателно естество, просто липсват.

Бобева: България е привлекателна за IT инвестиции

България притежава редица предимства, които я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори в сектора на информационните и комун...

Разследване на Actualno.com по сигнал на наши източници разкри случай, който сигурно не би се сметнал за скандален в много други сектори и области на живота в България, но конкретно в ИКТ сектора рядко можеше да се натъкнем на подобно нещо. Става въпрос за спор за една от най-големите български телекомуникационни компании в лицето на „Телехаус” и русенската фирма „Нетуоркс България” ООД, която е член на асоциацията BTT – „Българска телеком и телевизия”.

Историята

Спорът между двете компании е част от съвместен проект на BTT, с който се изгражда национална мрежа за пренос на данни (интернет, телевизия, комуникационни услуги). Като част от проекта, в който участва и „Вестител БГ” – телекомуникационното звено на „Овергаз”, „Телехаус” осигурява и оборудване за реализация на целите на инициативата, а отделно е посредник между членовете на BTT и „Нетоуркс България” ООД в договорните им отношения с БТК. За целта са подписани и съответните договори.

Според източник на Actualno.com обаче преди известно време г-н Свилен Максимов, който е управител на „Нетурокс България” и е мажоритарен собственик, решава да предоговори цената на услугата, получавана от БТК чрез „Телехаус”. Подписан е нов договор за срок от 18 месеца. След малко повече от половин година обаче „Нетуоркс България” спира да плаща – защото счита, че контрактът е неизгоден и иска да го прекрати, посочва източникът ни.

От БТК и „Телехаус” не са съгласни с решението и предприемат съответните действия – първо извън съда, а след това се стига и до включване на съдебната система. Същевременно услугите, които не се заплащат от „Нетуоркс България”, са спрени. Конкретният казус, на който обръщаме внимание, касае оборудването на „Телехаус” в Русе, осигуряващо действието на мрежата за пренос на данни – модули DWDM. DWDM представлява технология за оптичен пренос на данни, която дава покритие на големи разстояния и много висока скорост на пренос. Технологията се състои от отделни модули и се произвежда по поръчка.

ИТ специалистите в Румъния и България – едни от най-младите в Европа

ИТ специалистите в Румъния и България са сред най-младите в сравнение със Западна Европа по данни, обобщени от софтуерната компания Axw...

Заради решението на „Телехаус” да прекрати подаването на услуга, от „Нетоуркс България” решават да „задържат” оборудването. Русенската компания претендира, че то е нейно. Не на същото мнение обаче са от „Телехаус” и по-важно – официалните власти. Издадено е прокурорско разпореждане за предаване на модулите DWDM. Във вторник, 8 юли, малко след 13:00 часа служители на „Телехаус”, придружени от полиция, отиват до офиса на „Нетуоркс България”, където се намира оборудването. Офисът е заключен и не се появява отговорно лице, представляващо русенската компания. Съставен е протокол от полицията, а ако до 11 юли, петък, „Нетуоркс България” не пусне служителите на реда, то ще последва принудително изпълнение на прокурорското постановление.

Последствията

Заради неуредиците и явното нежелание на „Нетуоркс България” да има цивилизовано решение на проблема, без съд, в момента буквално страдат комуникациите на много компании и връзката София – Букурещ, тъй като точно Русе е точка от критично значение за националната мрежа за пренос на данни. Според информация от BBT сред засегнатите е „Ромтелеком” – един от най-големите оператори в Румъния.

Интересните подробности

Защо се стига дотук? Покрай „Нетуоркс България” излизат интересни подробности. Според източник на Actualno.com дясната ръка на г-н Свилен Максимов във фирмата е г-н Свилен Чавдаров. Информацията беше потвърдена от самите „Нетуоркс” с уточнението, че г-н Чавдаров не заема поста на управител в компанията. В Русе г-н Чавдаров е доста известен с прякора си – Тавата. В края на октомври миналата година Моника Лачева, която участва в „Мис България 2013” на ТВ7, е зверски пребита в крайдунавския град, откъдето всъщност е родом. Самата Лачева твърди, че в побоя е участвал Свилен Чавдаров-Тавата. След случката Лачева се закани да заведе дело.

Бизнесът изнемогва за програмисти

Между 4000 и 5000 програмисти и софтуерни специалисти годишно не достигат на българския пазар на труда. За това са алармирали собствени...

Actualno.com успя да разговаря със собственика на „Телехаус”  г-н Андон Златев. Той потвърди наша информация, че г-н Свилен Максимов е подал жалба срещу него в полицията в Русе – за отправени заплахи. Производството по жалбата обаче е прекратено, тъй като няма никакви данни за подобно деяние.

В Русе Свилен Чавдаров е свързван с бизнесмена Илиян Пенев – Мацола. Името на Мацола нашумя през 2003 година покрай бившия заместник-окръжен прокурор на Русе Люлин Матев. Срещу Матев беше назначена проверка лично от бившия главен прокурор Борис Велчев. Мацола е считан за приятел на съоснователя на СИК Младен Михалев – Маджо. А името на Свилен Чавдаров присъства в сигнали и почти дузина предварителни производства в 16-те папки с данни, събрани при полицейската операция „Одиторите”, проведена на 11 април, 2004 година. Ето и примери защо г-н Чавдаров фигурира там:

Дознание № 532/99 по описа на Районна прокуратура - гр. Русе (дознание № 491/99 по описа на Окръжната следствена служба - ОСС) – предварително производство за противозаконно унищожаване или повреждане на чужда движима или недвижима вещ в условията на продължавано престъпление (чл. 216, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс)

Дознание № 201/99 по описа на Районна прокуратура - гр. Русе (дознание № 169/99 по описа на ОСС-Русе) – производство за същото престъпление.

Освен тези две производства има още девет – за рекет, побоища, заплахи с убийство, кражби и грабежи, пише правният портал Lex.bg. През 2005 година Светлозар Илиев, Петко Петков, Свилен Чавдаров и Преслав Чакъров получават 91 години затвор по случаите от предварителните производства, иззети в операция „Одиторите”.

Над 2300 лв. е средната заплата в IT индустрията у нас, секторът формира 12% от износа

Над 2300 лв. е средната месечна заплата в софтуерната индустрия у нас, секторът формира 12 на сто от българския износ, предаде БТА. Се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе