Синигерчета намериха нов дом в екоинспекцията в Русе

25772
Синигерчета намериха нов дом в екоинспекцията в Русе
Снимка: БГНЕС

Три малки синигерчета получиха втори шанс за живот, след като попаднаха под грижите на служителите на екоинспекцията в Русе, съобщи БГНЕС.

Птичетата са намерени от екип на "Гражданска защита" измежду клоните, които са паднали по време на една от летните бури в града. Вятърът е съборил гнездото им и малките са останали без дом.

Тъй като птичетата са от защитения вид "Голям синигер", инспекторите от РИОСВ-Русе са се обърнали за консултация към Спасителния център в Стара Загора. Оказало се обаче, че синигерчетата са прекалено крехки, за да издържат пътя, и е било взето решение да останат в Русе. Така екоинспекторите се превръщат в грижовни родители на птичките, като на всеки 40 минути ги хранят с ларви на насекоми и им подават вода с пипета. От около седмица синигерчетата вече са пренесени в клетка, започнали са да се раздвижват и до седмица, ако са все така в добро състояние, ще бъдат пуснати в природата.

От екоинспекцията обясниха, че птиците от този вид, познати още като чичопей, често се срещат в градски условия и са разпространени почти колкото врабчетата. Така че присъствието им в града е нещо обичайно. Тъй като все по-често хората сигнализират за намерени птици и животни в безпомощно състояние, РИОСВ-Русе напомня, че според закона отглеждането на защитени видове е забранено, а трябва да се подаде сигнал в екоинспекцията или общината.

Оттам изпращат пострадалия екземпляр в Спасителния център в Стара Загора, където, след като се погрижат за него, го освобождават в подходящо местообитание. През последните седмици в екоинспекцията в Русе са получили няколко сигнала за щъркели - обикновено са млади екземпляри, пострадали от токов удар или изпаднали от гнездото, както и за едно таралежче. Всички те са насочени към центъра.

Ателие "Културно-историческо наследство и археология" в русенския музей

Какво представляват крепостите и какви са били средновековните граждани научиха в края на първата седмица участниците в професионално...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе