В Русе спират топлата вода през април и май

10914
В Русе спират топлата вода през април и май
Снимка: БГНЕС

"Топлофикация" - Русе ще спре работа след Великденските празници, като близо 50 000 души ще останат без топла вода за около месец. Решението, взето от ръководството на дружеството, е компромисно, за да не се стигне до уволнение на работници и фалит на фирмата. На пресконференция, дадена от депутата Георги Недев и изп. директор на дружеството Севдалин Желев, стана ясно, че засега стачка няма да има, предаде БГНЕС.

Припомняме, че днес се очаква окончателно да станат ясни новите цени на топлата вода и парното. Със сигурност ще има поевтиняване - межу 6 и 13% за различните градове. ДКЕВР трябва да вземе решението на закрито заседание. "Топлофикация" - Русе обаче е сред трите, заедно със Сливен и Перник, които ще бъдат ударени заради промените за високоефективното комбинирано производство. Вече има твърд ангажимент според Закона за енергетика да не се купува скъп ток от комбинирано производство, което не е достатъчно ефективно.

Сега, на практика "Топлофикация" - Русе ще изтегли напред във времето ремонтната си програма. Обикновено профилактиката и липсата на топла вода е през юли и август, а сега ще бъде в периода април-май. "Така ще може да компенсираме загубите, които ще натрупаме при работа, когато няма да ни изкупуват високоефективната електроенергия", обясни Желев. Както е известно, след законовите промени, влезли в сила от началото на март, електроенергията над прогнозните количества няма да бъде изкупувана от топлоцентралите. Количествата, определени през юли 2014 г., ще бъдат достигнати през април и така "Топлофикация" - Русе ще работи на загуба.

Севдалин Желев уточни, че няма да бъдат освобождавани хора. Ремонтният персонал ще бъде зает в ремонтни дейности, а част от оперативния персонал може би ще бъде пуснат в отпуск.

Синдикатите засега остават в стачна готовност, но надеждите са, че няма да има стачки, тъй като до два-три месеца се очаква да бъдат приети нормативни актове, които ще регулират излизането на "Топлофикация"-Русе на свободния пазар за продажба на електроенергия.

Русенската "Топлофикация" има 4 млн. лв. несъбрани задължения

На близо 4 млн. лева възлизат задълженията на несъществуващи вече русенски предприятия към "Топлофикация Русе". Това съобщи изпълнителн...

Освен битовите потребители, без топла вода за месец ще останат 18 детски градини, 20 училища, обществени сгради, болницата и др.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе