Русе сред отличниците по програмата за енергийна ефективност

3294
Русе сред отличниците по програмата за енергийна ефективност
Снимка: БГНЕС

Русе е една от общините-отличнички по проекта за енергийно обновяване на българските домове, финансиран от Европейския съюз. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който пристигна за официалния старт на санирането на първата жилищна сграда по проекта в Русе-блок „Щастие“, на ул. „Дондуков-Корсаков“. Общата стойност на ремонтните дейности конкретно за него е 300 хил. лв.

По тази програма одобрените сгради в Русе са общо 12, като скоро започва ремонтът и на бл. „Родопи“ на ул. „М.А.Узунов“, до края на септември ще започнат и останалите, очаква се обновяването на блоковете да е факт до края на годината. Нанков уточни, че досега има само една вече завършена сграда в страната-в Благоевград. Русе е сред първите пет града по брой одобрени за саниране кооперации. Пред него естествено е столицата, достойно се представя и Смолян с 16-17 сгради.

Правителството прие програмата за енергийна ефективност

Правителството прие Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщиха от правителствената информа...

По другата, Национална програма за обновяване на българските домове Русе също се движи с много бързи темпове, каза още Нанков. По нея вече има регистрирани 35 сдружения на собственици и 21 сключени договора с Банката за възстановяване и развитие. Сред първенците са Бургас и Благоевград, където са одобрени малко над 100 сгради.

На срещата в Русе присъства и председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев, както и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той съобщи, че Община Русе е подписала договори по т.нар. норвежка програма, за енергийна ефективност на 4 сгради-училища и детски градини. Финансирането за тях е в размер на 422 хил. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com